Wat doen we

De werking van vzw Waaranders is opgebouwd rond natuur beleven, verwondering wekken, natuur (her)ontdekken, verbinding voelen, onthaasten, al doende leren en samen plezier maken … De uitzonderlijke ligging van de site aan de rand van Meerdaalwoud is daarvoor de ideale uitvalsbasis.

De rode draad doorheen alle activiteiten is dat ze alle low impact zijn. We benutten de ecosysteemdiensten die de natuur aanbiedt voor ons mentale en fysieke welzijn maximaal.

De rode beukendreef, hotspot van biodiversiteit, is ook zo’n rode draad: het is de navelstreng die het boshuis met Meerdaalwoud verbindt. Je stapt van Waaranders zo het bos in.

Momenteel bouwen we nog alles op, op en rond Waaranders. Om buitengewone mensen en gewone buitenmensen te kunnen ontvangen, creëren we een ontvangstruimte binnen en een zintuigenparcours buiten. We zorgen ervoor dat de plek in orde is, voor we jullie met open armen verwelkomen.

Programma


Wat er op het programma zal staan eens alles klaar is op Waaranders?

  • Natuurbeleving op maat van onze gasten, door ‘den boswachter van dienst’ We zullen hierbij alle mogelijkheden benutten om soms ook de geijkte paden eens verlaten (lees: we zullen ook modderige en kleine bospaadjes verkennen). Er worden grenzen verlegd en een verbinding gemaakt tussen (buiten)gewone mensen.
  • Zintuigenparcours met hangmattencarrousel, dekentjestrampoline, tastkasten, klankinstallatie, waar elk zintuig geprikkeld wordt.
  • Coaching en welzijn met inzet van de natuur. Dit gebeurt in samenwerking met hulpverleners die buiten hun eigen kamertje willen werken en op Waaranders de ‘juiste invulling op de juiste plaats’ vinden.
  • Workshops allerlei voor buitengewone mensen en gewone buitenmensen samen en op maat.
  • Open beleefdagen voor een breed publiek: ideaal voor familie van buitengewone mensen, geïnteresseerde buurtbewoners en potentiële vrijwilligers. We creëren verrijkende interacties tussen verschillende doelgroepen.
  • Poëzie en muziek in de Schuur van Waaranders.
  • Om de twee jaar vindt het Forestival plaats in samenwerking met de cultuurcentra van Bierbeek en Beauvechain en Natuur en Bos.